Adli Tatil ve Yargılama Sürelerine Etkisi
20 TEMMUZ 2023
Adli Tatil ve Yargılama Sürelerine Etkisi
Özet: İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemeleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, 20 Temmuz-31 Ağustos tarihleri aralığında çalışmaya ara vermektedirler. Bu süre içerisinde, kanunda yer alan durumlar hariç olmak üzere mahkemeler adli tatile girmektedir. Uygulama, adli ve idari yargıyı kapsamaktadır. Anayasa Mahkemesi adli tatile tabi değildir. Mahkeme, adli tatil döneminde çalışmaya devam ettiği için başvuru süresi ile verilen diğer süreler işlemeye devam eder.
I. Adli Tatil Uygulamasının Kapsamı
Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemeleri adli tatil süresince çalışmaya ara vermektedir. Bununla birlikte, yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan ve sadece bir idare veya bir vergi mahkemesi bulunan yerlerdeki idari yargı mercileri çalışmaya ara verme uygulamasının kapsamı dışındadır.
Adli tatil uygulaması kapsamında, dava açma süresi, cevap verme süresi, yürütmenin durdurulması hakkında karara itiraz süresi, istinaf süresi, temyiz süresi, yargılamanın yenilenmesi süresi gibi süreler işlemeyecektir. Bununla birlikte, bu başvuruların yapılması bakımından hukuki engel bulunmamaktadır.
Adli tatil süresince görülmesi gereken hizmetler nöbetçi mahkemeler aracılığıyla yerine getirilmektedir. Nöbetçi mahkemeler, çalışmaya ara verme süresi içinde yürütmenin durdurulmasına ve delillerin tespitine ait işler ve kanunen belli süre içinde karara bağlanması gereken işleri görmektedir.
II. Süre Etkisi Yönünden Adli Tatil
İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca kanunda yazılı sürelerin son gününün adli tatile rastlaması halinde süre, süreler adli tatilin sona erdiği günü izleyen günden itibaren yedi gün uzamaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.
Ceza Mahkemelerinde görülen vergi suçları yargılaması bakımından adlî tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.
III. 6183 Sayılı Kanun Uygulaması
İdari Yargılama Usulü Kanunu, kanunda yazılı süreler bakımından adli tatili düzenlemiş olduğundan 6183 Sayılı Kanun’dan doğan ve idare/vergi mahkemelerinde görülecek uyuşmazlıklar bakımından adli tatil uygulaması söz konusu olmayacaktır.
IV. Özel Hukuk Mahkemelerinde Görülen Vergisel İçerikli Uyuşmazlıklar Bakımından
Kanunda gösterilenler (m.103) dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri yapılır.
V. Ceza Mahkemelerinde Görülen Vergi Suçları Bakımından
Soruşturma ile tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların ve ivedi sayılacak diğer hususların tatil süresi içinde ne suretle yerine getirileceği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir. Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar.
Adli tatil uygulaması ile ilgili olarak tereddütlü hususlar ve her türlü sorunuz için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Saygılarımızla