7456 Sayılı Kanun Kapsamında Vergisel Düzenlemeler

15 TEMMUZ 2023

7456 Sayılı Kanun Kapsamında Vergisel Düzenlemeler

Özet: 15/7/2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi kanunlarında önemli değişiklikler yapılmıştır. Kanun, 15 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yürürlüktedir.

Kapsam:

6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile vergisel düzenlemelerde önemli değişiklikler yapılmıştır. Kanun kapsamında yapılan değişikliklerle özet olarak;

  • Ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edilmiş,
  • Kurumlar vergisi oranında artışa gidilmiş, (5 puan),
  • Taşınmaz satış kazançlarında uygulanan kurumlar vergisi ve katma değer vergisi istisnası kaldırılmış,
  • Taşınmazların kısmi bölünmeye konu edilmesi uygulaması kaldırılmış,
  • Diğer yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen gelirlerde kurumlar vergisi istisnası kaldırılmış,
  • İhracattan elde edilen kazançlara uygulanan indirim 5 puana çıkartılmış, (önceki oran %1)
  • Özel tüketim vergisinin belirlenmesinde Cumhurbaşkanı yetkileri yeniden düzenlenmiştir.

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası

Kanun ile 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremlerin etkilerinin azaltılması amacıyla ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci, 6 ncı ve geçici 8 inci maddelerinde yer alan (I), (I/A), (II) ve (IV) sayılı tarifelerde bulunan ve bu Kanunun yayımlandığı tarihte kayıt ve tescilli olan taşıtlar ile 31/12/2023 tarihine kadar ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlardan, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılında tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi ihdas edilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanunu Değişiklikleri

  • Kanunun “Kurumlar vergisi ve Geçici Vergi Oranı” yan başlıklı 32. maddesinde yapılan değişikliklerle;

a-Genel kurumlar vergisi oranı 5 puan artışla % 20’den %25’e yükseltilmiş,

b-Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden %25 olan oran % 30’a yükseltilmiştir.

c- İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 5 puan indirimli uygulanacaktır. Önceki oran %1’dir.

Taşınmazlar kısmi bölünme kapsamından çıkartılmıştır. Yapılan değişiklik, 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

  • Kanunun “İstisnalar” yan başlıklı 5. maddesinde Geçici Madde 16 ile yapılan değişiklikle;

Kurumların, 15.07.2023 tarihinden itibaren iktisap ettikleri taşınmazların satışından elde edilen kazançlarda istisna uygulamasına son verilmiş, daha önce iktisap edilip aktifte en az iki yıl süreyle bulundurulan taşınmazların satışında uygulanan istisna ise kazancın % 25’i ile sınırlandırılmıştır.

  • Kanunun “İstisnalar” yan başlıklı 5. maddesinde yapılan değişiklikle;

“Diğer Yatırım Fon ve Ortaklıklarından Elde Edilen Gelirler” için uygulanan kurumlar vergisi istisnası kaldırılmıştır.  

Girişim sermayesi yatırım fonları katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirler için uygulanan istisna hariç olmak üzere, diğer yatırım fonlarından elde edilen gelirler için uygulanan kurumlar vergisi istisnası uygulamasına son verilmiştir. Söz konusu değişiklik, 15.07.2023 tarihinden itibaren iktisap edilen yatırım fonu katılma payları için uygulanacaktır.

Katma Değer Vergisi Kanunu Değişiklikleri

Kanunun “Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar” yan başlıklı 17. Maddesinde yapılan değişiklikle;

  • Kurumların, 15.07.2023 tarihinden itibaren iktisap ettikleri taşınmazların satışında uygulanan katma değer vergisi istisnası uygulamasına son verilmiştir.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu Değişiklikleri

Kanunun “Oran veya tutar” yan başlıklı 12.maddesinde yapılan değişiklikle;

  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) ve (III) sayılı listelerde yer alan malların özel tüketim vergisi tutarlarının belirlenmesinde Cumhurbaşkanına verilen yetki değiştirilmiştir. Buna göre, “(I) sayılı listedeki mallar için uygulanan maktu vergi tutarlarını, her bir mal itibarıyla en yüksek vergi tutarının yarısına kadar artırmaya” şeklinde olan yetki “beş katına kadar artırmaya” şeklinde değiştirilmiştir. Ayrıca (I) sayılı listede yer alan maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca bunlara ilişkin belirlenen en son maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılır.
 
Kanun uygulaması ile ilgili olarak tereddütlü hususlar ve her türlü sorunuz için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
 

Kanun metnine aşağıdaki link aracılığıyla ulaşabilirsiniz. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230715-2.pdf

 
Saygılarımızla