Gecikme Zammı, Gecikme Faizi ve Tecil Faizi Oranı Güncellenmiştir

14 Kasım 2023

Gecikme Zammı, Gecikme Faizi ve Tecil Faizi Oranı Güncellenmiştir

Özet: 14.11.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7782 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla, gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %3,5 olarak belirlenmiştir. Aynı yayın tarihli Tahsilât Genel Tebliğiyle (Seri: C, 7 Sıra No), 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesine göre tecil ve taksitlendirilen kamu alacaklarına uygulanan tecil faizi yıllık %36 olarak belirlenmiştir. Yeni faiz oranları yayın tarihi itibariyle yürürlüktedir.

Kapsam:

 

  • Gecikme Zammı, Gecikme Faizi

6183 Sayılı Kanun’un 51. maddesi ile amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı gecikme zammı uygulanacağı kabul edilmiştir. Kanun uyarınca gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında bu madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanacaktır.

Cumhurbaşkanı, gecikme zammı oranlarını tespit etmeye yetkili kılınmış olup 7782 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla, 21.07.2022 tarihinden beri yürürlükte olan aylık %2,5 gecikme zammı oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %3,5 olarak belirlenmiştir.

  • Tecil Faizi

6183 Sayılı Kanun’un 51. maddesi ile amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağının 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabileceği kabul edilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tecil edilecek amme alacaklarını tür ve tutar olarak belirlemeye, amme borçlusunun faaliyetine devam edip etmediğini esas alarak tecil edilecek alacakları tespit etmeye, tecilde taksit zamanlarını ve diğer şartları tayin etmeye kanunla yetkili kılınmıştır.

Kanunun verdiği yetkiye istinaden Tahsilat Genel Tebliği, (Seri: C, Sıra No:7) ile 21.07.2022 tarihinden beri yıllık %24 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı yıllık %36 olarak belirlenmiştir.

Yeni oranlar, Resmi Gazete yayın tarihi itibariyle yürürlüktedir.

Oranlara ilişkin 7782 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve Tahsilat Genel Tebliği’ne ekteki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/14.11.2023

 

Saygılarımızla,