GNDO’dan Merhaba!
Gündüz & Özgenç Avukatlık Ortaklığı olarak her ay sizin için hazırladığımız bu bültende, ortaklarımızın kaleme aldığı güncel vergi makalelerine, vergi duyurularına ve bu alandaki ulusal ve uluslararası haberlere erişebilirsiniz.
Ortaklarımızdan Zeki Gunduz‘ün bir kez daha ITR (International Tax Review) EMEA-2023 listesinde vergi ve transfer fiyatlandırması uyuşmazlık çözümünün önde gelen isimleri arasında yer almasından mutluluk duyuyoruz. Müvekkillerimizin değerli güvenine, başarıda payı olan tüm ekip arkadaşlarımıza ve ITR araştırma ekibine çok teşekkür ederiz.
| Vergi Yayınlarımız
Ek MTV’ye dava ne zaman, nasıl açılabilir?
Ek MTV Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilir mi?
Akıllı İş İnsanı Avukatsız, Müşavirsiz Adım Atmaz
Bitmeyen faiz tartışması
İkale uyuşmazlıklarında güncel durum
| Ulusal Gelişmeler
Mücbir Sebep Hali Uygulanan Yerlerdeki Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması
9 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 4) ile 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle mücbir sebep hali uygulanan yerlerdeki kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7440 sayılı Kanun’da öngörülen başvuru ve ödeme sürelerine açıklık getirilmiştir.
Buna göre, mücbir sebep hükümleri kapsamına giren mükelleflerin 29 Şubat 2024 tarihine kadar kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başvurusunda bulunmaları ve yeniden yapılandırılan kamu alacaklarının ilk taksitini 1 Nisan 2024 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.
Tecil ve Taksitlendirme Yetki Sınırları Yeniden Belirlendi
17.08.2023 tarihinde yayınlanan Tahsilat İç Genelgesi (Seri No: 2023/5) ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48’inci maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirme talebinde bulunan borçluların taleplerinin değerlendirilmesinde tutar itibarıyla tanınan yetkiler 2020/1 sayılı iç genelgede belirlenmişti. Söz konusu yetkiler aşağıda belirtilen şekilde yeniden belirlenmiştir.
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında Vergi Dairesi Başkanları, Defterdarlar ve Vergi Dairesi Müdürlerine tanınan tecil ve taksitlendirme yetkisi;
a) Büyük Mükellefler, Ankara, İstanbul ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlıkları için, 5.000.000 TL
b) Diğer Vergi Dairesi Başkanlıkları için, 3.000.000 TL
c) Defterdarlıklar için, 2.000.000 TL
ç) Bağımsız vergi daireleri için, 600.000 TL
d) Bağlı vergi daireleri için, 150.000 TL
olarak belirlenmiştir.
Bağımsız vergi daireleri için belirlenen tecil yetkisi tutarı; (a) bendinde belirtilen vergi dairesi başkanlıklarına bağlı vergi daireleri için 1.500.000 TL, (b) bendinde belirtilen vergi dairesi başkanlıklarına bağlı vergi daireleri için 1.200.000 TL olarak uygulanacaktır.
Otomatik Bilgi Değişimi Rehberi Güncellendi
Finansal Hesap Bilgilerinin VergiKonularında Otomatik Değişimi Standardının uygulanmasına ilişkin rehber ve broşür güncellenmiştir. 11 Ağustos 2023 tarihinde Gelir İdaresi internet sitesinde yayınlanan rehber, otomatik bilgi değişimine ilişkin başlıca aşağıdaki hususları açıklamaktadır.
- Sistem nasıl işliyor?
- Otomatik bilgi değişimi geçmiş yılları kapsamakta mıdır?
- Kimlerin bilgileri değişime tabi tutulmaktadır?
- Bir ülkede yerleşik (mukim) olmak ne demektir?
- Hangi kuruluşlar bildirim yapmaktadır?
- Finansal kuruluşlar bildirim kapsamındaki müşterilerini nasıl tespit etmektedir?
- Hangi bilgiler paylaşılmaktadır?
- Yurtdışı yerleşiklerin (yurtdışı mukimlerin) Türkiye’de kurdukları veya ortağı oldukları şirketler otomatik bilgi değişimi kapsamında mıdır?
- Bildirimler için bir limit bulunuyor mu?
| Uluslararası Gelişmeler
Gelire Dayalı Vergi Teşvikleri Sunan Ülke Sayısında Artış
OECD tarafından yayınlanan Ar-Ge veİnovasyon İçin Gelire Dayalı Vergi Desteği Raporuna göre, daha fazla inovasyonu teşvik etmek için gelire dayalı vergi teşvikleri (IBTI) sunan OECD ülkelerinin sayısı 2000 yılında beş iken 2022 yılında dört kat artarak 21’e yükseldi.Teşviklerini genişleten ülkelerin 16’sı Avrupa Birliği’nde yer alıyor. Çalışma, tüm OECD ülkeleri ve AB ülkeleri dahil olmak üzere 48 ülke için 2000 yılından itibaren gelire dayalı vergi teşviklerinin mevcudiyeti ve tasarımındaki değişiklikleri incelemektedir.
Gelişmekte Olan Ülkeler ve Sütun II
Hükümetler arası bir politika araştırma kuruluşuna göre (South Centre), OECD’nin Sütun II kuralları gelişmekte olan ülkelerin lehine değil, bu nedenle söz konusu ülkeler vergi tabanlarını korumak için alternatif önlemler aramalılar.
South Centre yakın zamanda yayınladığı bir politika notunda, İkinci Sütun kurallarının orantısız bir şekilde gelişmiş ülkelerin yararına hazırlandığını ve bunların uygulanmasının gelişmekte olan ülkelerin vergi matrahları üzerinde potansiyel bir olumsuz etki yaratabileceğini görüşünü ileri sürmüştür.
Buna dayanak argümanlarından biri Sütun II kural sıralamasıdır. Adil olması bakımından öncelik hakkının ilk olarak gelirin elde edildiği ülkeye, ikinci olarak ana ülkeye ve üçüncü olarak da herhangi bir ara ülkeye gitmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak, GloBE’nin öncelik kuralları bunun tam tersidir. Kârın elde edildiği ülke en sonda, ana ülke ikinci konumda ancak fiili olarak birinci öncelik, kârın aracı kuruluşlara kaydırılmasını teşvik etmek için düşük vergi oranları sunan ülkelere verilmektedir.