GNDO’dan Merhaba!
Gündüz & Özgenç Avukatlık Ortaklığı olarak her ay sizin için hazırladığımız bu bültende, ortaklarımızın kaleme aldığı güncel vergi makalelerine, vergi duyurularına ve bu alandaki ulusal ve uluslararası haberlere erişebilirsiniz.
| Vergi Yayınlarımız
Enflasyon düzeltmesi ve Anayasa tartışması
Torbadan finansal kurumlara sürpriz vergi yükü çıktı
Kurumlar Vergisi istatistikleri ve küresel asgari vergi
Çalışanlarına özel sağlık sigortası yaptıran şirketlere cezalı vergi ve personele borç şoku
OECD, verginin 2023 Oscarlarını açıkladı
Gümrük Vergisi’nde kanuni faiz düzenlemesi Anayasa Mahkemesi gündeminde
| Ulusal Gelişmeler
| Uluslararası Gelişmeler
Etkin Karbon Oranları 2023 Raporu
OECD, 27 Kasım 2023 tarihinde “Etkin Karbon Oranları 2023: Sera Gazı EmisyonlarınınVergiler ve Emisyon Ticareti Yoluyla Fiyatlandırılması” raporunu yayınladı. Rapor 2021 yılına kadar yakıt tüketim vergileri, karbon vergileri ve emisyon ticareti sistemlerini inceleyen karbon fiyatlandırma ortamına genel bir bakışla 2023 yılına kadar olan gelişmeler hakkında bir güncelleme yapmıştır.Rapor, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %80’ini oluşturan 72 ülkeyi analiz etmektedir.
Rapor, karbon fiyatlarını üç araçtan hareketle ölçmektedir: (i) fosil yakıtlar üzerindeki spesifik vergiler, (ii) karbon vergileri ve (iii) ticareti yapılabilir emisyon izinlerinin fiyatları. Bu üç araç, enerji tüketicilerini düşük karbonlu veya sıfır karbonlu seçenekleri tercih etmeye teşvik etmek için yüksek karbonlu yakıtların maliyetini artırmayı amaçlamaktadır. Rapor ayrıca, politika yapıcıların temel hedefleri belirlemelerine ve karbon azaltım stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için sera gazı (GHG) emisyon fiyatlandırmasına ilişkin kapsamlı veriler sunmaktadır.
Raporda, karbon fiyatlandırma stratejisinin, emisyonların en düşük maliyetle azaltılmasını teşvik etmesi, kamu gelirlerini artırması, sürekli azaltım teşvikleri yaratması, geri tepme etkilerini (teknik gelişmeler ekipmanı daha enerji verimli hale getirdiğinde) azaltması ve düşük karbon teknolojilerinde yenilik ve yatırımı teşvik etmesi nedeniyle cazip olduğu belirtilmektedir.
OECD Kripto Varlık Raporlama Çerçevesinin Uygulanması
OECD tarafından yayınlanan 10 Kasım 2023 tarihli basın açıklamasına göre, 48 ülke, kripto varlıklarla ilgili otomatik bilgi alışverişine ilişkin yeni uluslararası standardı – Kripto Varlık Raporlama Çerçevesini (CARF) – 2027 yılına kadar uygulamayı planlıyor. Birleşik Krallık Hazinesi tarafından yayınlanan duyuru, OECD Genel Sekreteri tarafından ileriye doğru atılmış büyük bir adım ve vergi kaçakçılığıyla mücadele çabalarında önemli bir kilometre taşı olarak memnuniyetle karşılandı.
CARF, OECD tarafından 8Haziran 2023’te yayınlanan ve Ortak Raporlama Standardında yapılan değişiklikleri de içeren Vergi Konularında Otomatik Bilgi Değişimine İlişkin Uluslararası Standartların önemli bir bileşenidir. Türkiye, basın açıklamasında sayılan ülkeler arasında yer almamaktadır.
İş Yerine İlişkin 5.Maddede Değişiklik Önerisi
OECD Maliİşler Komitesi’nin bir alt grubu olan Vergi Anlaşmaları Çalışma Grubu, iş yerini düzenleyen madde 5 ile ilgili olarak çıkarılabilir doğal kaynakların arama ve işletme faaliyetlerine ilişkin alternatif bir madde konusunda kamuoyu görüşüne başvurdu. Kamuoyu tartışma taslağı, kaynak devletlerin vergilendirme haklarını genişletmek amacıyla OECD Model Vergi Anlaşmasının 5. Maddesine İlişkin Yorumda değişiklik yapılmasını önermektedir.
Alternatif hüküm, mukim olmayan bir işletmenin bir devlette 30 günden fazla faaliyet göstermesi durumunda işyeri oluşturma koşullarının ortaya çıkabileceğini kabul etmektedir. Metin ayrıca, devletler arasındaki farklı ihtiyaçları dikkate alarak doğal kaynak faaliyetlerinin vergilendirilmesine yönelik standart bir hüküm önererek, işyeri açısından açık deniz ve kara faaliyetlerine ilişkin hususlarıda araştırmaktadır. İlgililer, 4 Ocak 2024 tarihine kadar görüşlerini iletebileceklerdir.