GNDO’dan Merhaba!
Gündüz & Özgenç Avukatlık Ortaklığı olarak her ay sizin için hazırladığımız bu bültende, ortaklarımızın kaleme aldığı güncel vergi makalelerine, vergi duyurularına ve bu alandaki ulusal ve uluslararası haberlere erişebilirsiniz.
| Vergi Yayınlarımız
Vergi incelemesinde süre sorunu
Vergisel iş birliğinde güncel durum
Asgari kurumlar vergisi adı altında ek vergi sürekli hale mi geliyor?
Vergi tarihi tekerrür ediyor: 30 sene sonra ikinci “virgül” vakası
| Ulusal Gelişmeler
| Uluslararası Gelişmeler
- Birinci Sütun Çok Taraflı Sözleşmesinde Sona Yaklaşılıyor
28-30 Mayıs 2024 tarihleri arasında Paris’te düzenlenen OECD/G20 Kapsayıcı Çerçeve – BEPS başlıklı 16. toplantıya 127 ülkeden delegeler katıldı. Kapsayıcı Çerçeve eş başkanları tarafından yapılan açıklamaya göre, Birinci Sütun nihai paketi (A Tutarı ve B Tutarı) üzerindeki müzakereler, verimli tartışmaların ardından tamamlanmak üzere. Bu nedenle ,Çok Taraflı Sözleşme’nin haziran ayı sonuna kadar imzaya açılması hedefi, Fransa ve Brezilya’nın en kısa zamanda bir imza törenine ev sahipliği yapmak istediklerini ifade etmeleriyle birlikte, devam etmektedir.
Delegeler ayrıca 19 Eylül 2024 tarihinde Paris’te düzenlenmesi planlanan OECD Vergiye Tabi Olma Kuralı (STTR) Çok Taraflı Enstrümanı (2023) imza törenine katılım planlarını da görüştüler.
- Vergi Suçlarıyla Mücadele Raporu Yayınlandı
OECD, ülkelerin vergi suçlarıyla mücadele için nasıl ve neden ulusal bir strateji geliştirmeleri gerektiğine odaklanan yeni bir rapor yayınladı. 29 Mayıs 2024 tarihli rapor, en yaygın vergi suçu türlerine odaklanan risk temelli bir yaklaşım öneriyor. Bunu yapmak için, ülkeler, vergi sistemlerindeki tehditleri ve kırılganlıkları değerlendirmelidir. Bu değerlendirmeye sadece vergi makamları değil, diğer devlet kurumları ve özel sektör de dâhil edilmelidir.
Ülkeler riskleri belirledikten sonra net bir strateji geliştirebilirler. Rapora göre, bu strateji belirli hedeflere sahip olmalı, en ciddi risklere öncelik vermeli ve bu riskleri ele almak için somut eylemler belirlemelidir. Ülkeler ayrıca bu stratejiyi hem vergi makamlarına hem de kamuoyuna etkili bir şekilde iletmelidir. Raporda ayrıca stratejinin izlenmesi ve değerlendirilmesinin önemi de vurgulanmaktadır. Rapor, diğer ülkelere pratik örnekler sunmak üzere Şili, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’tan vaka çalışmalarına yer vermektedir. Rapor, herkese uyan tek bir yaklaşım olmadığının altını çizmektedir. Her ülkenin kendine özgü zorlukları vardır, bu nedenle stratejiler ülkeler özelinde değişkenlik gösterecektir.