Yeni Vergisel Düzenlemelere İlişkin Kanun Teklifi
24 Kasım 2023
Yeni Vergisel Düzenlemelere İlişkin Kanun Teklifi
Özet: 24 Kasım 2023 tarihinde TBMM’ye sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifiyle vergi kanunlarda değişiklikler yapılmaktadır.
Kapsam:
Kanun Teklifi ile ekonomik program hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla vergisel açıdan diğerlerinin yanında;
- Ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi,
- İhracatın desteklenmesiyle büyümeye katkıda bulunulması,
- Ülkemize döviz girdisi sağlamak suretiyle dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlanması,
- Türk lirası enstrümanlara yatırım yapılmasının teşvik edilmesi,
- Mükellef haklarının korunması ve vergiye gönüllü uyumun artırılması.
- Gelişen teknolojiden yararlanılarak bazı uygulamalarının elektronik ortama taşınması.
- Vergi güvenliğinin sağlanması,
- Bazı indirimlerin kaldırılması,
yönünde çeşitli vergisel düzenlemeler yapılmakta ve yıl sonunda süresi bitecek çeşitli sürelerin uzatılması önerilmektedir.
Kanun kapsamında yapılan değişikliklerle özet olarak;
Gelir Vergisi Kanunu Değişiklikleri
Gerçek kişilerin, yapılan düzenleme ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden elde edecekleri kazançlar da mevcut istisna düzenlemesinin içerisine alınarak mevcut istisnanın kapsamı genişletilmektedir. (Teklif, m. 7)
Gerçek kişilerce, kanunî ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki kurumların ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve elde edilen kar payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye getirilmesi şartıyla, elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilmektedir. (Tasarı, m.8)
Götürü gider indirimi kaldırılmaktadır. (Teklif, m.9)
Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançlann %80’si kazancın tamamının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı ile gelir vergisi matrahının tespitinde indirilebilecektir. Daha önce mevcut oran %50 olarak uygulanmaktaydı. (Tasarı, m.10)
Yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak tevkifat oranının belirlenmesine ilişkin yetki genişletilmektedir. (Teklif, m.11)
Sporcu ücretlerinin sabit oranlarda tevkif suretiyle vergilendirilmesi ve elde edilen ücret gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31/12/2028 tarihine kadar uzatılmaktadır. (Teklif, m.13)
Kurumlar Vergisi Kanunu Değişiklikleri
Kurumların yurt dışından elde ettikleri iştirak kazançlanna ilave olarak kanunî ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki yabancı kurumlara iştirak eden kurumlara, yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az % 50’sine sahip olunması ve kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması şartıyla, diğer şartlar aranmaksızın iştirak kazancı istisnasının %50 oranında uygulanması sağlanmaktadır.(Teklif, m.56)
Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasanm, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların %80’si kazancın tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilmekte indirilebilecektir.( Teklif, m.57)
Yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranının belirlenmesine ilişkin yetki genişletilmektedir. (Teklif, m.58)
Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumların dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerine ilişkin elde ettikleri kazançlar için de 5 puanlık kurumlar vergisi indirimden faydalanmaları sağlanmaktadır.(Teklif, m.60)
Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnasının süresi 30/6/2024 tarihine kadar uzatılmaktadır. (Teklif, m.61)
Diğer Vergi Kanunları Değişiklikleri
Katma Değer Vergisi Kanunu
İade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma veya yeniden koyma ve bu şekilde iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. (Teklif, m. 31)
Vergi Usul Kanunu
Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumlan ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapacakları enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kar veya zararlann kazancın tespitinde dikkate alınmaması öngörülmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanına, anılan kurumlarca geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2026 hesap döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması durumunda, enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kar veya zararların kazancın tespitinde dikkate alınmaması yönünde düzenleme yapma yetkisi verilmektedir. (Teklif, m. 17)
6183 Sayılı Kanun
6183 sayılı Kanunun 78’inci maddesinde değişiklikle haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenmesi olanağı getirilmektedir. (Teklif, m.4)
BSMV İstisnası
Kanun teklifi ile istisna uygulamasına sınırlama getirilmekte olup, kredinin kullanıldığı tarih itibarıyla üzerine kayıtlı konuta sahip olanların doğrudan veya kooperatifler aracılığıyla kullandıkları konut kredileri dolayısıyla lehe alınan paralar istisna kapsamı dışına çıkarılmaktadır. Ayrıca, söz konusu kredi işlemlerine ilişkin yapılan sigortalar dolayısıyla lehe alınan paralar da istisna kapsamı dışına çıkarılmaktadır. (Teklif, m. 6)
Kanun teklifine ekteki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,