OECD, Anlaşmalı alışverişini konu alan BEPS Eylem 6 asgari standardının uygulanmasına beşinci akran değerlendirmesi raporunu yayınladı. Rapor, Kapsayıcı Çerçeve üyelerinin imzaladığı 1.050 anlaşmanın OECD'nin minimum standardıyla uyumlu olduğunu ortaya koyuyor. OECD'ye göre bu sayı, 2021 istatistiklerine kıyasla %40'lık bir artışı temsil etmektedir. Bu artış, BEPS eylem planlarının anlaşmalar özelinde uygulamaya geçirilmesine ilişkin Çok Taraflı Sözleşme’nin ülkeler tarafından yaygın biçimde benimsenmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Asgari standart, anlaşmalı alışverişini önlemeye yönelik olarak üç yöntemden birinin vergi anlaşmalarına dahil edilmesini gerektirmektedir. Bu yöntemler; Temel Amaç Testi, ayrıntılı bir Faydaların Sınırlandırılması Kuralı veya Temel Amaç Testi ile ayrıntılı veya basitleştirilmiş bir Faydaların Sınırlandırılması Kuralının birlikte uygulanmasıdır.

Rapor için bkz. https://www.oecd.org/tax/beps/prevention-of-tax-treaty-abuse-fifth-peer-review-report-on-treaty-shopping-9afac47c-en.htm